Новини   2021-11-03 14:59   488  

З нагоди 103-ї річниці Листопадового Зриву в Центрі патріотичного виховання учнівської молоді ім. С. Бандери 1 листопада 2021 року відбувся круглий стіл «ЗУНР – наша слава і гордість».

Листопадовий Чин – це славна сторінка нашої історії, день, який, докорінно змінив хід історії України, утвердив почуття гордості за свою країну та за тих персоналій, які творили цю звитягу.

У вступному слові в.о. директора закладу Мирослав Нагірний відзначив, що багато учасників тих вікопомних подій досі належно не пошановані в незалежній українській державі і ознайомив присутніх з біографією одного з організаторів гуцульського повстання 1920 року Михайла Ломацького, продемонстрував деякі з його книг про Гуцульщину.

Аспірант ПНУ ім. В.Стефаника Юрій Дем’янів розповів про юридичні аспекти боротьби за існування ЗУНР та важливості Листопадового Чину, який поламав плани поляків відразу легалізувати свою владу на наших землях.

Керівник гуртка «Юні музеєзнавці» Віта Дідик привернула увагу учасників круглого столу до болісного питання збереження архітектурних будівель, які були німими свідками тогочасних подій, та у стінах яких проживали персоналії, які творили історію.

В рамках дискусії Мирослав Нагірний провів історичні паралелі з 1940-ми роками, коли одна гілка українців шукала союзників і шляхи до правочинного відновлення державності, а інша намагалась створити державу де-факто, а згодом мріяла утвердити її де-юре. Зрештою в 1991 році Україна здобула незалежність.

Завідувач відділу організаційно-масової роботи Ольга Школьна також провела паралелі з подіями на сході України у 2014 р., коли добровольці взяли до рук збою та фактично зупинили навалу ворожої орди.

Керівник учнівського об’єднання «Успішний учнівський лідер» Остап Зелик наголосив на важливості зв’язку поколінь у контексті збереження історичної пам’яті.

Методист Оксана Мирович акцентувала на історичній важливості подій 1 листопада, адже визвольні змагання тривають, а сучасні герої черпають натхнення від своїх попередників. Можливо в майбутньому такі історичні дати не лише будуть святкуватися у певні дні, а й стануть основою стратегічного розвитку держави загалом, де велика увага з боку уряду буде приділятися вихованню майбутнього покоління з концепцією розуміння, що ми українці, та наповненню суспільного простору якісним українським контентом як і на історичну, так і на сучасну патріотичну тематику, де ще з дитинства в сім’ї будуть виховувати на наших історичних та сучасних героях, де українські цінності будуть пріоритетом та основою розвитку держави.