Новини   2022-11-02 13:32   718  

На базі Ліцею імені Микола Сабата Департаментом освіти та науки спільно з педагогами цього закладу проведено нараду-семінар для вчителів предмета «Захист України» ЗЗСО Івано-Франківської міської територіальної громади на тему «Інноваційні аспекти організації військово-патріотичного виховання школярів як складової частини національно-патріотичного виховання школярів».

Місце проведення семінару було визначено не випадково, адже здобувачі та надавачі освіти цього ліцею мають багаторічний вагомий досвід з організації пошуково-дослідницької роботи та участі школярів різноманітних конкурсахта змагах з питань національно-патріотичного виховання.

У Ліцеї багато років працює зразковий шкільний музей «Високої освіти міста», який організував теперішній директор закладу Ігор Дейчаківський, відомий прикарпатський історик та педагог, що видав багато історичних праць, присвячених національно-визвольній боротьбі наших краян за здобуття та захист незалежності й суверенітету України. Його справу продовжує теперішній директор музею, вчитель історії Володимир Половський.

Відкриваючи нараду, заступник директора ліцею з виховної роботи Ернест Інкін, під час відеопрезентації ознайомив присутніх з історією та особливостями організації навчально-виховного процесу у закладі. Він зазначив, що патріотичне виховання повинно бути постійним та цілеспрямованим, має охоплювати всіх учасників освітнього процесу, сприяти формуванню у дітей та утвердженню у педагогів і батьків національних та загальнолюдських цінностей, особистісних якостей, що притаманні громадянину України. Саме така модель освітньої роботи успішно функціонує в закладі упродовж багатьох десятиліть. Також він дав вичерпні відповіді на усі питання учасників семінару.

Володимир Половський ознайомив присутніх із роллю та місцем зразкового шкільного музею в організації освітнього процесу усіх його учасників, як доцільно добирати та поєднувати різноманітні методи і форми патріотичного виховання, уникати формалізму й одноманітності, насичувати їх патріотичними емоціями та переживаннями, активно використовувати приклади мужності й звитяги захисників України як з історичного минулого, так і нинішніх воїнів-героїв, які боронять нашу державність від рашистської агресі, у т.ч. з числа колишніх випускників закладу.

Левову частку виступу, зважаючи на те, що він є членом Всеукраїнського штабу з організації та проведення гри "Сокіл"  («Джура»), було присвячено національно-патріотичному вихованню дітей та молоді за допомогою цієї гри. Учитель поділився цікавими напрацюваннями пошуково-дослідницької роботи школярів, що допомагають готувати майбутніх свідомих патріотів України.

В. Половський, враховуючи висловлені побажання вчителів, запропонував створити ініціативну творчу групу для розробки необхідних дидактичних матеріалів, програм, підручників з даної тематики та надати посильну допомогу в підготовці їх до друку  та отримання необхідних дозволів на подальше використання.

Ігор Бровко, вчитель «Захисту України», ознайомив присутніх з матеріально-технічною базою ліцею з цього предмета, поділився своїм досвідом роботи. Він звернув увагу на  важливість налагодження міжпредметних зв’язків з вчителями історії, правознавства, української мови та літератури, географії, фізичного виховання, музичного мистецтва, спрямованих на формування переконливого почуття патріотизму й громадянської свідомості дітей, всебічного розвитку і соціалізації особистості.

Ярослав Вацеба, Микола Бегменко, Ігор Гук, Юрій Корнійко, вчителі «Захисту України», підняли питання невідповідності змісту підручника програмовим вимогам на сьогоднішньому етапі, висловили побажання до Департаменту освіти та науки, зважаючи на стан війни в Україні, рекомендувати директорам ЗЗСО виділяти не менше 2 годин на вивчення предмета.

Підводячи підсумок семінару, головний спеціаліст Департаменту освіти та науки Ігор Валько, подякував господарям за належну організацію семінар, закликав створити ініціативну групу вчителів із написання підручника «Захисту України», який би відповідав вимогам державної програми з цього предмета та скористатись пропозицію В. Половського щодо допомоги у цьому.

Він висловив впевненість, що присутні успішно застосовуватимуть у своїй щоденній роботі елементи побаченого передового педагогічного досвіду, інноваційні аспекти організації військово-патріотичного виховання школярів у Ліцеї ім. Миколи Сабата, що в підсумку сприятиме активізації національно-патріотичного та військово-патріотичного виховання учнів, допоможе сформувати в учнів ключові компетентності, необхідні кожній сучасній людині для успішного життєдіяльності у теперішньому житті.