Новини   2022-02-01 10:37   338  

«Захопливий онлайн-урок - це той, що дає не інформацію, а досвід»

Ми завжди розуміли, що навчання онлайн стане трендом в освіті. Чому? По-перше, тому що це зручно. По-друге, це відкриває перед кожним неймовірні можливості. По-третє, воно сприятиме стрімкому збільшенню кількості освічених людей. І цей перелік можна продовжувати. Правда, ми не могли передбачити, що момент, коли всі масово змушені будуть перейти на дистанційне навчання, настане так швидко і що причиною стане така неприємна річ, як епідемія короновірусу, однак, ми навчились з цим жити і для нас дистанційне навчання - це, перш за все, можливість здобути та розвинути нові навички, необхідні кожному в сучасному мінливому світі.  

У Ліцеї ім. В Чорновола під час дистанційного навчання організація освітнього процесу забезпечує регулярну та змістовну взаємодію вчителів з учнями, створені умови для забезпечення повноцінної участі в освітньому процесі осіб з особливими потребами з врахуванням індивідуальної програми розвитку, проводиться регулярне відстеження результатів навчання учнів. 

Основною робочою платформою у нашому ліцеї залишається Google Classroom, де відбуваються зустрічі з дітьми та онлайн-уроки, тестування, а також учителі контролюють виконання домашніх завдань, додають покликання на корисні відео та презентації. Окрім Google Meet, педагоги використовують комунікаційну платформу Zoom Cloud Meetings, через яку проводять відеоконференції та онлайн-уроки. Також для урізноманітнення дистанційного навчання вчителі у своїй роботі використовують платформи: Genially, Power Point, Padlet, Miro, YouTube. За допомогою цих сервісів створюють анімації. Такий вміст презентації збагачує яскравими візуальними ефектами. Для створення інтерактивного контенту завантажуються медіафайли із Dropbox, Google Maps, Infogram, YouTube та Twitter. На уроках використовуються такі застосунки, як: Kahoot, Google Form, Educaplay, Classtime, Мій Клас - для перевірки знань учнів, тести, контрольні роботи, різнорівневі завдання. Ігри, ребуси, анаграми, постери, проєкти, буктрейлери, асоціативні вправи, живописно- асоціативні диктанти, грона, кущі, хмари слів, тощо у застосунках - Quzizz, Learning Apps, Scratch, Reesha, Mind Map.

Отже, реалії сьогодення вимагають від нас, вчителів, швидкого опанування нових форм роботи, уміння викладати в новому форматі.

Важливо для вчителів, дітей і батьків разом вибрати зручний формат навчання, тобто такий, що забезпечить якість викладання зі сторони педагога, зацікавленість та сумлінне навчання дітей, виключить для батьків необхідність виконувати завдання разом із дітьми, а також забезпечить якісний зворотний зв’язок. 

Роль батьків, на думку багатьох учителів, полягає в організації простору для навчання дитини, координації дій у часі (забезпечення відвідування онлайн-уроків, контроль виконання завдань), допомозі (за бажанням) у виконанні творчих завдань. Тому будемо разом долати ці маленькі труднощі!