Новини   2022-02-01 13:10   346  

Уміти ефективно працювати на відстані, добре розумітися на технологіях та бути медіаграмотним — надважливі навички ХХІ століття. Зараз перед кожним вчителем України постало випробування, як відпрацювати ці навички разом з учнями в реальному часі під час дистанційного навчання. Так у Ліцею ім. Р. Шухевича головне кредо для освітян в умовах тривалого карантину — «Без паніки», а з усмішкою, педагогічною винахідливістю, креативністю і впевненістю використовувати максимально усі можливості дистанційної форми навчання. 

Усі здобувачі освіти Ліцею ім. Р. Шухевича працюють на єдиній платформі Google Classroom, яка надає можливість презентувати не тільки навчальні матеріали учням, а й допомагає моніторити їх успішність завдяки постійному зворотному зв’язку.

Як у всіх хмарних середовищах, збереження даних користувача відбувається в Інтернеті з можливістю одержувати доступ до них у будь-який час і з будь-якого пристрою, з подальшим збереженням на жорсткий диск або роботою з даними у «хмарі», це забезпечує ліцеїстів умовами 24/7 користуватися інформацією з усіх предметів. Крім того, педагоги дбають, щоб ліцеїсти отримували фідбек від учителя в процесі виконання завдань складних, творчих чи тих, які потребують кількох редагувань.

Модель інформаційної діяльності інформаційного простору закладу можна уявити сукупністю таких процесів:

 • викладання кожного предмета через інфографіку та комунікування;

 • інтеграція інформаційних технологій у викладанні; 

• інформаційне управління закладом.

Ця частина дистанційного простору реалізується з обов’язковим дотримання Закону України «Про захист персональних даних». Інформація про класи, учнів, розклад уроків, журнали, щоденники, особисте листування — це персональна інформація, до якої має доступ лише певний зареєстрований користувач. Кожен учитель, учень має свій особистий кабінет, де доступна лише інформація, яка стосується тільки його.

З ціллю ефективного і цікавого проведення уроків педагоги використовують більше 20 різноманітних застосунків, а саме:

• LearningApps –– сервіс, який дає можливість створювати інтерактивні вправи;

• Сервіси Google: карти, презентації, Google Sites, додаток Google Arts & Culture тощо;

• інтерактивні дошки Padlet, Linoit;

• MindMeister, MindMup – сервіс для створення інтелект-карт;

• Генератори QR-кодів (Plickers, qrcoder.ru);

• Wordart, Wordle – сервіси для створення хмаринок слів;

• YouTube – для перегляду роликів за темою уроку та завантаження створених учнями робіт.

 Бонусом дистанційного навчання для учнів – це гейміфікація, коли гра сприяє продуктивній взаємодії вчителя та учня, ефективній співпраці з елементами змагання. Тому, щоб внести елемент гри в навчальний процес під час дистанційного навчання, педагоги скористуються онлайн-ресурсами Plickers, Quizalize, Mentimeter, Nearpot, Kahoot, Wordwall.