Новини   2022-02-01 15:09   353  

Без сумніву, дистанційне навчання стало невід’ємною частиною нашого життя, нестандартною формою роботи з учнями в нових умовах. Тривалий процес безперервних пошуків онлайн-ресурсів, творчих ідей, засобів та способів організації якісної подачі навчального матеріалу, забезпечення взаємодії з батьками та учнями успішно завершений. Наші педагоги зробили все можливе і неможливе для того, щоб створити позитивну атмосферу навчального процесу, а також мінімізувати стрес від формату «дистанційки» для здобувачів освіти нашого закладу.

Ще минулого року для зручності та ефективності організації дистанційного навчання була впроваджена єдина платформа G Suite for Education (Google Workspace), на базі якої учителі інформатики створили для кожного учасника освітнього процесу корпоративні акаунти з доменим ім’ям «lyceum19.ukr.education». Окрім того, користувачам були згенеровані логіни ,паролі та наданий доступ до всіх хмарних сервісів, а саме:

• Google Drive – необмежене хмарне файлове сховище для зберігання та одночасного доступу до файлів.

• Google Docs, Sheets, Slides, Forms - для створення та редагування файлів в хмарному сховищі під час співпраці з іншими користувачами в режимі реального часу.

• Gmail - для листування.

• Google Calendar - для планування конференцій.

• Google Meet – для проведення відеоконференцій.

• Google Чат – для онлайн спілкування.

На базі єдиної дистанційної платформи створено віртуальні загальні класи, а також групи класів, у яких вчитель має можливість прикріпити навчальні матеріали у вигляді різних типів файлів (відео на YouTube, файли на Google Drive), покликань на інші ресурси( Всеосвіта, На Урок, Мій Клас).    

Доступ до сервісу Google Classroom здійснюється через браузер або через мобільні додатки на Android чи iOS за допомогою корпоративного акаунту. Задля уникнення труднощів у користуванні запропонованими додатками, було створено інструкції, скрінкасти для вчителів та батьків, в яких детально описано , як приєднатись до класу, як змінити обліковий запис, як відправити виконане завдання.

Для створення власних навчальних ресурсів педагоги ліцею використовують такі платформи: Kahoot!, Quizizz, Wordwall, LearningApp, GeoGebra. Ці сервіси дозволяють створювати вправи для свого класу, вікторини, змагання, Web – квести, вправи на співставлення, ігри зі словами, а також використовувати безкоштовні інструменти для побудови графіків, геометрії і багато іншого. 

Аналізуючи роботу наших педагогів, з упевненістю можна сказати, що сучасні форми, методи, ресурси, сервіси та платформи сприяють саморозвитку та самопізнанню не лише викладачів, а й здобувачів освіти , спонукають їх до пошуків нового. Завдяки злагодженій роботі усіх учасників освітнього процесу долати труднощі онлайн-навчання стає дедалі легше.