Новини   2022-02-02 13:42   337  

 

Завдання педагогів сучасного закладу освіти – в будь-якій ситуації організувати свою діяльність таким чином, щоб вона ефективніше впливала на діяльність інших учасників цього процесу: дітей, батьків, колег. Тому, коли в наше життя увійшло дистанційне навчання, творчі педагоги ліцею  шукали можливості для зручного формату надання освітніх послуг.

Ще у березні 2020 року було створено віртуальні класи на платформі GoogleClassroom, у яких почали працювати учителі та учні.

У серпні 2020 року усі педагоги ліцею отримали консультації та рекомендації від учителів інформатики щодо впровадження освітнього процесу на єдиній платформі  GoogleClassroom, якою учасники освітнього процесу, включаючи і дітей з особливими освітніми потребами, користуються й досі. Наша робота налагоджена і чітко організована. Онлайн-уроки проводяться згідно з розкладом, у межах норм, визначених Санітарним регламентом, у середовищі GoogleMeet.

Учителі презентують навчальні матеріали учням, які, в свою чергу, виконують завдання і надають зворотній зв’язок у вигляді виконаних завдань, за які отримують зароблені бали.

Усі матеріали, якими обмінюються учасники освітнього процесу, зберігаються у хмарному сховищі, доступ до них можна одержати у з будь-якого пристрою у зручний час.

Пам’ятаючи, що однією з ключових компетентностей є «навчання протягом життя», педагоги ліцею активно проходять курси підвищення кваліфікації на освітніх платформах «EdEra», «Prometheus», «На урок», «Всеосвіта», і т.п.

Дистанційне навчання у ліцеї проходить під гаслом: «З оптимізмом – у майбутнє!». Для своєчасного інформування всіх учасників освітнього процесу створено  групи педагогів, класних колективів у середовищіViber.Класні керівники контролюють стан залучення своїх вихованців у освітній процес, підтримують постійний зв’язок з батьками.

Незважаючи на дистанцію, педагоги залучають учнів до участі у спільних проєктах, дають творчі завдання, використовують ігрові технології, проводять конкурси. Звітом про виконану роботу стають фото- та відеороботи, публікації у групі «Ліцей №17 Івано-Франківської міської ради» у Фейсбуці.

Для наповнення навчальних занять цікавим змістом педагоги ліцею використовують навчальні матеріали різного типу: відео на YouTube, презентації PowerPoint,Sway,сервіси Google, інтерактивні дошки Jamboard,Padlet, інтерактивні вправи у LearningApps, Liveworksheets, Islcollekctive, Wordwall, віртуальні екскурсії, завдання, зашифровані у QR-кодах, хмаринки слів у сервісах WordArt,WordCloud, зразки завдань у Pinterest, дизайнерські проєкти у Canva, онлайн-пазли, ігри в Genially, Educaplay тощо.

Перевірку засвоєння отриманих знань учителі здійснюють за допомогою тестів на освітніх платформах «На урок», «Всеосвіта», «Kahoot!», «Quizizz», GoogleFormsі т.п.

Таким чином, під час дистанційного навчання в ліцеї створено умови для забезпечення регулярної та змістовної взаємодії учителів, учнів та батьків. Учителі та учні опанували нові технології навчання, навчилися координувати та узгоджувати свою діяльність в освітньому процесі, злагоджено співпрацювати. Будемо і надалі рухатися шляхом взаємонавчання, самовдосконалення та співпраці!