Новини   2023-08-28 16:51   183  

Не зошитами і портфеликами єдиними, а ще й необхідно морально підтримати школярів під час нового кроку в житті.
 
Психологи Департаменту освіти та науки підготували низку порад для батьків:
1 Не перевантажуйте новою інформацією.
За час, що залишився, ніяких «хвостів» не підтягнете. А якщо насідати на дитину із читанням і рахуванням, можна викликати в неї негативні емоції.
2 Розповідайте позитивні історії зі свого шкільного життя.
Важливо сформувати в майбутнього першокласника позитивне ставлення до школи. Для цього частіше розповідайте дитині кумедні історії з власного шкільного життя.
3 Не лякайте школою.
У жодному разі не ведіть при дитині розмови про те, що «дитинство закінчилося», у нього, мовляв, бідненького, починаються трудові будні. Навіть в жартівливій формі не лякайте школою.
4 Купуйте шкільне приладдя разом із дитиною.
Усі канцтовари варто купувати з малечею, тоді вона почуватиметься залученою в процес підготовки до Першого вересня. Нехай дитина сама обере собі портфель, ручки, олівці, зошити. А вдома не ховайте все в шафу — дайте можливість школярику звикнути до нових речей.
5 Грайте в школу.
Нехай всі іграшки підуть у перший клас, а найулюбленіша мама стане вчителькою. У такій грі можна пояснити основні шкільні правила: як сидіти за партою, як відповідати на уроці, як попроситися в туалет, що робити на перерві (15-хвилинні «уроки» повинні чергуватися п’ятихвилинними «перервами»).
6 Почніть жити за новим розпорядком.
Потрібно плавно підганяти режим дня до нового розкладу. Намагайтеся, щоб дитина лягала спати не пізніше десятої вечора, а вставала о 7 ранку.
7 Навчіть дитину орієнтуватись у часі.
Якщо малеча ще не розбирається, котра година, навчіть її. Дитина повинна знати, що означає чверть години, пів години, через годину. Повісьте в її кімнаті годинник, аби дитина могла по ньому дізнаватися час.
8 Більше командних ігор.
Завдяки їм дитина засвоїть, що є правила, які треба виконувати, і що від цього залежатиме результат. Ще один важливий урок, який дають дитині командні ігри, — це спокійне ставлення до програшу.
9 Тренуйте увагу і пам’ять.
Наприклад, розкладіть на столі іграшки й дайте дитині подивитися на них впродовж 1-єї хвилини. Потім вона відвертається й називає іграшки, що лежать на столі. Ускладнюйте завдання: додавайте іграшки, скорочуйте час на запам’ятовування.
Важливо організувати успішний процес адаптації, адже дитина з радістю йде до школи, розповідає про події, що відбувалися у школі, має нових друзів, а відповідно добре засвоює навчальний матеріал