Новини   2022-12-15 08:27   1223  

Цьогорічне святкове дерево створили з патріотичних малюнків учнів та студентів міста, адже через повномасштабну війну міська влада вирішила відмовитися від традиційної штучної ялинки зі святковою ілюмінацією.

Про те, який вигляд має ялинка зараз, у скільки місту обійшлося її створення та що про неї кажуть містяни, читайте у репортажі Суспільного.

Головну франківську ялинку 2022 прикрашають малюнки з гербами деокупованих міст, янголами-захисниками, псом Патроном та на іншу патріотичну тематику. Ялинку заввишки п'ять метрів почали встановлювати декілька днів тому, і відкриють 19 грудня.

Франківець Остап Шкандрій каже, що цьогорічна ялинка йому подобається. Чоловік підтримує думку, що зараз не потрібно встановлювати ялинку з ілюмінацією.

"Креативно, відображає дух Нового року і теперішнього часу, в якому українцям доводиться зустрічати ці свята. Дуже сподобалися малюнки дітей — деякі розчулюють, деякі смішать. Найбільше сподобався малюнок, де славнозвісний херсонський єнот синьо-жовтою стрічкою душить російського ведмедя в папасі із "зеткою" на голові. Я посміявся від душі", — розповідає чоловік.

Франківка Галина Павлик каже, що їй незвично бачити в центрі міста таку новорічну ялинку.

"Я народилася в цьому місті, і мені трохи дивно. Але і з цією ялинкою добре придумали, під настрій, молодці. Я — лікар, і всім своїм пацієнтам кажу: "Ідіть, дивіться, як то гарно і як по-європейськи", — ділиться жінка.

 Каркас для новорічної ялинки виготовили учні одного з професійно-технічних училищ міста. Для оздоблення школярі Івано-Франківської громади намалювали 350 малюнків, для прикрашання обрали приблизно 120 робіт. Решту розмістять на вулиці Лесі Українки, де незабаром відбудеться конкурс "Сад зимових фігур".

"Традиційна ялинка зараз не на часі, тому що треба економити електроенергію. А гроші на альтернативну ялинку не витрачали, бо її створили учні вищих професійних училищ", — розповідає заступниця директора освіти та науки Івано-Франківської міської ради Світлана Авраменко.

Головну ялинку міста, зі слів Світлани Авраменко, також планують підсвітити. Щоправда, з урахуванням економії електроенергії, тому ялинка живитиметься від альтернативних джерел енергії.

Після новорічних свят усі малюнки з ялинки планують перефотографувати та створити на їхній основі невеликі магніти. Їх продаватимуть і отримані гроші передадуть на потреби військових.