Новини   2022-07-28 11:28   1277  

Триває найулюбленіша пора усієї дітвори – літні канікули. Проте, через війну в Україні, цьогорічні канікули мають дещо сумний присмак.

Проте наші  добрі й перевірені часом міжнародні партнери з Польщі в черговий раз, у тяжку для нас хвилину, подали міцну й надійну руку допомоги, запросивши  дітей нашої міської територіальної громади з числа сімей, батьки яких є учасниками бойових дій або загинули, захищаючи суверенітет та незалежність рідної Батьківщини у війні з рашистськими ординцями, на двох тижневий відпочинок у Польщу, взявши на себе всі витрати за їх проживання, харчування, екскурсії та часткові транспортні послуги.

За сприяння та підтримки міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа та депутатів  міської ради вдалось  100% профінансувати усі необхідні кошти для організації поїздки (медичні страховки, транспорт, оплату послуг нотаріуса за завірення доручень батьків на поїздку дітей за межі України тощо).

Департамент освіти та науки забезпечив кваліфікований педагогічний супровід кращими досвідченими вчителями. Вони 24 години на добу дбайливо піклуються дітьми та організовують їх змістовне й цікаве дозвілля під час відпочинку. Діти мандрують мальовничими куточками цієї країни, відвідують музеї, історико-архітектурні пам’ятки, активно відпочивають у аквапарках та заповідних зонах цієї країни, насолоджуються відпочинком на Балтійському морі.

Головне, що дітвора  має змогу ближче пізнати особливості звичаїв, традицій та культури братнього польського народу, відчути необхідність та важливість євроінтеграційних процесів  і  хоч на короткий час повернутись до розміреного мирного життя, не чути постійні звуки тривожних сирен, не бачити розриву ракет, бомб та лихоліття війни.

Загалом упродовж липня 229 юних іванофранківців відпочили в польських містах: Кошалін (94 особи), Ополе (45), Рибнік (90).

Незабаром чергові групи дітей поїдуть на відпочинок у Люблін та Ополе.

Департамент освіти та науки висловлює щиру вдячність очільникам міст Кошалін, Ополе та Рибнік, мешканцям цих міст, які долучились до організації прийому дітей, а також вчителям Івано-Франківських ліцеїв, які на час поїздки стали справжніми батьками для діточок і їх найкращими старшими друзями та порадниками.