Новини   2023-02-20 10:27   993  

Щороку 15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Ця пам'ятна дата встановлена Указом Президента України в 2004 році і приурочено до завершення виведення військ колишнього СРСР з території Афганістану 15 лютого 1989 року.

Сьогоднішня пропутінська російська влада знову веде братовбивчу війну на чужій території проти українського народу.

Незважаючи на те, що майже рік триває повномасштабна війна росії проти самостійності та незалежності України, ми не забуваємо вшанувати у ці дні ветеранів-афганців та згадати у молитвах  юнаків і дівчат, які загинули під час війни в Афганістані упродовж 25 грудня 1979 - 15 лютого 1989 року, розв’язаної радянським керівництвом СРСР.  З 620 тисяч радянських військовослужбовців, які пройшли через горнило Афганістану, 160375 - громадяни України, що становить близько 23% від загальної кількості військовослужбовців. За офіційними даними в Афганістані загинуло 3360 мешканців України (майже 25% від усіх загиблих), а 72 вважаються й досі зниклими безвісти. Не оминула війна й випускників шкіл Івано-Франківської міської ради. Лінійки-реквієми проведені у Ліцеї № 6 імені Івана Ревчука, Ліцеї № 7, Ліцеї № 12 імені Івана Франка, Івано-Франківському ПЛАТіБ.

17 лютого  за участі ветеранів-афганців, які беруть постійну активну участь в національно-патріотичному вихованні учнівської молоді нашої громади,  патріотичний виховний захід «Одвічний біль Афганістан» проведено у Ліцеї № 6 імені Івана Ревчука.

Голова міської спілки ветеранів-афганців Віктор Омелько подякував учням та вчителям за те, що вони свято зберігають пам'ять про трагічні сторінки нашої історії. Він пригадав події 14-ти річної давнини, коли було вирішено встановити гранітні меморіальні дошки афганцям, які загинули під час чужої війни, на фасадах навчальних закладів м. Івано-Франківська. Розповів про внесок його побратимів у Революцію гідності, участь у проведенні АТО/ООС та повномасштабної війни в Україні і висловив впевненість у неминучість нашої Перемоги над ворогом, а також нагородив його Грамотою.

Неперевершені опришівецькі соловейки під керівництвом вчителя музичного мистецтва Тетяни Шиптур зачарували присутніх вокальними дарунками.

Директор закладу Ігор Максимчук зазначив, що опришівецька громада завжди пам’ятає своїх випускників, які у різні часи, не роздумуючи, виконали свій священний конституційний обов’язок – стали на захист Вітчизни, віддавши найдорожче - своє життя заради світлого майбутнього українського народу.  На превеликий жаль у цій війні загинув випускник школи Роман Рогович. Проте чин Романа став прикладом того, як потрібно берегти та захищати рідну Батьківщину та домівку від небезпеки. І вихованці закладу сьогодні з подвійною енергією боронять кордони нашої Батьківщин, щоб чобіт ворога ніколи не ступав на прикарпатську землю. Разом із своїми учнями воює і їх вчитель, який свого часу пройшов через горнило Афганської війни. На жаль уже відкрито лік й загиблим випускникам Ліцею, яких вдячні нащадки завжди пам’ятатимуть на наслідувати.

На завершення вчителі, учні та гості поклали квіти до меморіальних дощок Роману Роговичу та Роману Душенко.

Сьогоднішній захід у черговий раз переконав, що будь-який народ, будь-яка нація починається, в першу чергу, з того, що вона досконало знає своє минуле, а отже Україну неодмінно чекатиме світле мирне майбутнє!