Новини   2022-04-27 21:27   602  

Домашня арт-терапія – це добрий спосіб самозаспокоєння, а сувенір, виготовлений власними руками, може бути приємним подарунком!

Є різні рецепти домашньої арт-терапії на випадок, якщо ви вдома, а на душі щось не так — сумно, тужливо або розпирає злість... Ми звикли малювати мандали, працювати з піском, слухати та складати казки, використовувати метафоричні карти. 

Але є набато простіші способи, які не визначені як арт-терапевтечні техніки, проте мають терапевтичний ефект.

Арт-терапевтка Вікторія Назаревич пропонує:

1. Щось порізати та знову поклеїти. Знайти старі журнали, упаковки або просто коробки й уявити, що ріжете на дрібні частини свій неприємний стан. І робити це потрібно до того часу, поки не відчуєте, що більше не потрібно. А потім, озброївшись клеєм, створити зі шматочків картину нового настрою. 

2. Якщо ви відчуваєте, що не можете зрозуміти або зробити вибір, і від цього вам тривожно і складно; якщо думки немов втікають від і вам складно повернути контроль над собою — саме час взяти чорний маркер і великий аркуш паперу та почати малювати свій повторюваний орнамент порядку. Можливо, спершу це буде непросто, але якісь елементи вам точно сподобаються, і ось з них на новому місці вже можна створити порядок наново. Якщо хочеться, можна його і прикрасити. 

3. Якщо вам складно знайти спільну мову з рідними, вони дратуються, у вас немов закінчується терпіння — саме час намотувати. Знайдіть будь-які нитки або можна купити спеціальні нитки для гармонії й намотуйте маленькі клубочки. Зробіть їх стільки, щоб ваше роздратування минуло, і тоді з них можна щось створити. Декор або закладки для книг — тут уже фантазія підкаже. 

За спостереженням психологів та соціальних педагогів, які працюють з внутрішньо переміщеними дітьми у закладах освіти Івано-Франківська, робота, що пов'язана з намотування ниток, позитивно впливає на психоемоційний стан дитини, врівноважує, зосереджує. Діти із захопленням працюють з різнокольоровими нитками, які приємні на дотик. 

Працівники психологічної служби підготували серію нових та оригінальних майстер-класів для дітей різного віку та їх батьків – «Весняна пташка», «Теплий букет», «Кумедні звірята», «Диво-зірка».