Новини   2022-01-27 11:38   1512  

Знову карантин, знову дистанційка. Проте це вже зовсім не той рівень стресу, напруги, тривоги та розгубленості, який був у березні 2020 року, і значно вищий рівень дистанційного освітнього процесу. За цей час ми отримали досвід, апробували різні сервіси, освоїли нові технології, тому вже знаємо, як організувати дистанційне навчання, як зробити його ефективним, контрольованим, системним, і, що найважливіше, – необтяжливим для здобувачів освіти та їх батьків.

Основою ефективності дистанційного навчання в нашому ліцеї є єдина система організації, яку забезпечують дві основні платформи: Google Workspace з додатками Classroom, Meet, YouTube і Єдина Школа – сервіс електронного журналу та щоденника. 

Для кожного здобувача освіти й учителя створено Google-акаунт, через який здійснюється вхід в Classroom, де безпосередньо відбувається навчання в синхронному режимі через Мeet-конференції чи асинхронно, у вигляді завдань, матеріалу для опрацювання, записаних учителем відеоуроків.

З метою оптимізації освітнього процесу створений окремий розклад, так званий, «Кольоровий». Кольори уроків вказують на те, що урок синхронний чи асинхронний, чи його форма змінюється у парні та непарні тижні. Співвідношення уроків: 50% -- синхронні, 50% - асинхронні. Це дає змогу як підтримувати безпосередній контакт учня і вчителя через відеозв’язок, так і дозволяє учням вільно планувати свій робочий день та вивільняє їх від постійного сидіння перед монітором та камерою, зберігаючи здоров’я. 

Суттєво вдосконалені самі синхронні та асинхронні уроки. Використання сервісів Classtime, LearningApps, Kahoot, Jamboard, Padlet, YouTube суттєво урізноманітнює асинхронні уроки й робить синхронні уроки більш продуктивними. Більшість педагогів уже не може уявити свій дистанційний урок без презентації, демонстрації, інтерактивної вправи чи групової роботи у відповідних онлайн-сервісах.

Для фіксації роботи під час дистанційного навчання ми використовували систему «електронний журнал – електронний щоденник». Цього року ми повністю перейшли на електронну форму ведення цих документів, використовуючи портал «Єдина школа». 

Ми постійно доопрацьовуємо та вдосконалюємо систему дистанційного навчання. Створена «віртуальна учительська», у якій педагоги отримують методичну допомогу та діляться методичними матеріалами. Напрацьована бібліотека навчальних відео для вчителів та учнів щодо роботи із сервісами онлайн - освіти, вирішенню технічних питань.

Гаслом нашого саморозвитку стало перефразування відомого вислову: «Хочеш очного навчання – готуйся до дистанційки». Звичайно, дистанційне навчання має свої обмеження та труднощі, нюанси, які потрібно враховувати, але наш досвід, досягнення наших учнів, зворотний зв'язок свідчить, що дистанційна освіта може бути якісною альтернативою в умовах, коли традиційне навчання неможливе чи пов’язане із суттєвими ризиками для здоров’я учасників освітнього процесу. 

Ми певні: незалежно від того, як складуться обставини, які виклики на нас очікують, у Ліцеї ім.Івана Пулюя триватиме освітній процес, і він буде якісним та ефективним, у цьому нас підтримують наші батьки й учні.