Методичний дайджест   2021-11-18 15:49   625  

17 листопада 2021 року онлайн відбулося чергове засідання Школи професійного зростання вчителів-логопедів на тему «Робота із закритим малюнком (захованим предметом) як засіб розвитку граматичних категорій у мовленні дітей».

У дітей із комплексними мовленнєвими порушеннями страждають всі складові лексико-граматичної сторони мовлення: словозміна, словотворення та синтаксична будова речення. У вільних висловлюваннях переважають прості поширені речення, майже не використовуються складні конструкції, відмічаються аграматизми.

З огляду на характерні особливості дітей з порушеннями мовлення (виражений мовленнєвий негативізм, знижена емоційну активність), необхідно на початку роботи створювати в них гарний настрій, бажання «гратися» (займатися) з логопедом, активно контактувати з ним. З перших занять фахівець використовує варіанти вправ, які спрямовані на розвиток у малят довільної уваги, уміння вслуховуватися у звернене мовлення, виконувати завдання на основі словесних конструкцій різної складності.

Як допомогу у цій роботі, доцільно використовувати методичний прийом – «робота із закритим малюнком (захованим предметом)». Є дослідження, що якщо вчити дітей ставити запитання за відкритим малюнком чи предметом, зникає мотивація запитувати. Інакшим є навчання, коли дітям пропонують закритий малюнок або захований предмет.

Завдяки використанню цього метода у дітей розвивається пізнавальний інтерес, формуються самостійність і активність, розвиваються спостережливість, стійка увага, збільшується обʼєм матеріалу, який запамʼятовується, і, як наслідок, корекція психічних процесів набуває позитивної динаміки. Діти опановують лексико-граматичні категорії в цікавій ігровій формі.

Учитель-логопед ДНЗ № 30 «Ластівка» для дітей із тяжкими порушеннями мовлення Тетяна Матковська-Бобуляк презентувала дидактичні ігри та вправи, які результативно використовує у своїй корекційній роботі з дітьми. Усі учасники засідання взяли активну участь в обговоренні та з радістю ділились власним досвідом.