Методичний дайджест   2022-01-28 10:19   530  

27 січня 2022 року на базі Ліцею № 25 (директор С. Якимів) у форматі онлайн відбулася методична студія «Освітні зміни та сучасні діти: навчання й міжособове спілкування» для практичних психологів закладів загальної середньої освіти міської територіальної громади.

Метою заходу було поглибити знання учасників щодо роботи практичного психолога з дітьми в умовах сучасних освітніх змін.

Під час теоретичного модулю практичний психолог ліцею № 25 Галина Мельник ознайомила учасників студії з «теорією поколінь» (Н. Хоув, В. Штраус). В її основі кілька основних тез: людей усередині покоління об’єднують цінності, звички, особливості поведінки; ми схожі через історичні, економічні події/кризи, у яких дорослішаємо, і через «колективні травми», які проживаємо. У кожному з поколінь (зміна 20-25 років) багато «сильних якостей», на які варто опиратися, а те, що нинішнє покоління нам здається «іншим», є правдою життя, і так має бути. Наскрізна лінія спілкування з поколінням «Z» та «Альфа» (сучасні діти) – це повага й партнерство. Наше уміння бачити у них найкраще і не шкодувати говорити їм про це насправді і творить майбутнє.

Практичний психолог ліцею № 25 Ольга Кулик висвітлила питання щодо нової концепції освітньої політики Євросоюзу «Lifetime learning». Вчитися впродовж життя – вимога реального часу. Завдання вчителя змінюється з того, щоб передавати знання про певні речі, до того, щоб розвивати у дітей вміння або здатність до навчання, «learning to learn» (навчитися вчитися). Адже сучасний світ стрімко змінюється, а технології розвиваються з неймовірною швидкістю. Для того, щоб опанувати щось нове, учасникам методичної студії було запропоновано для ознайомлення 4 прості правила, а також озвучено результати експериментів відомих психологів Європи.
У практичному модулі студії психологи закладу продемонстрували кілька відео стосовно особливостей роботи мозку людини, декілька арт-терапевтичних технік для дітей і дорослих щодо розвитку дивергентного мислення, пропрацювання стосунків через призму метафори, пошуку ресурсу, внутрішньої сили та опори. Адже навіть незначні зміни дають значні результати. Грунтовно і професійно роботу методичної студії підсумувала методист Центру психологічної служби Вікторія Бурдіна. Методична студія дала можливість поінформувати учасників про сучасні погляди на навчання та міжособове спілкування в освітньому просторі; ознайомити їх із поняттями «теорія поколінь» та «learning to learn» (навчитися вчитися); а також розширити професійний інструментарій практичного психолога.